Църквата почита Стефановеден, празникът затваря коледния цикъл

Свети Стефан е първият християнин, приел мъченическа смърт в името на Христос
27
Църквата почита Стефановеден, празникът затваря коледния цикъл
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На третия ден след Рождество Христово – 27 декември, православието почита паметта на свети първомъченик и архидякон Стефан, първият християнин, приел мъченическа смърт в името на Христос, припомня БНР.

Както е записано в житието му, Стефан бил усърден в служението. Той е сред първите седем дякони, посветени от първите апостоли. Можел да прави чудеса – полагал ръцете си върху болни и те оздравявали. Бил сред най-ревностните последователи на учението. Като виждали как все повече хора се приобщават към християнството, еврейските първенци решили да направят всичко възможно, за да попречат на това. Наклеветили Стефан, настроили тълпата срещу него и го повикали в синедриона на съд. В защита на вярата той влязъл в спор с първенците, обвинявайки ги, че са убили Спасителя. Вбесени от словата му, те го извели извън града, където бил убит с камъни. През цялото време архидяконът се молел Христос да приеме духа му. А неговите последни думи били молитва за мъчителите му: "Господи, не зачитай им тоя грях!“ Сред най-яростните в тълпата бил момък на име Савел, който по-късно приел християнството и станал ревностен проповедник – апостол Павел. Според преданието Богородица се молила за Стефан, наблюдавайки отдалече мъченическата му смърт.

Св. Стефан е патрон на много български храмове, сред които и една от светините на борбата за църковна независимост – Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

В народната традиция на Стефановден няма специални ритуали, поне в трудовете на първите български етнографи, които и до днес служат за отправна точка в изследванията върху нашата празнично-обредна система. Независимо от това, Стефановден се посреща с празнична трапеза, задължителна в домовете на имениците - Стефан, Стефана, Стефка, Венко, Стоян, Стойко, Стоичко, Стоимен и всички производни от тях имена. Поднасят се месни ястия – свинско с кисело зеле, баници. На Стефановден по-младите отиват на гости при по-възрастните си роднини, при своите кумове, кръстници и т.н.

Това е и последният празник през годината, който "затваря" коледния цикъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Стефановденпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Честит празник наздраве!
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека помогнем на Украйна и братята украинци в борбата им. Хора дарете оръжия,пари и ценности за да победи доброто и света продължи да съществува.
11
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Коя е тази църква, която ги иска тези неща ? Ако е българската, поповете да си научат езика. А не да ми обясняват къде се пуши и дали Св. Александър Невски е катедрала или бар. ЧЕСТИТИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ. На обикновените БЪЛГАРИ. Съвсем естествено е. СТОЙНЕ. Г-жа Ботева. Да си звездички майките, поповете и имамите.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олелеее! Защо номер 7 има толкова негативен тов?!?!?!?!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес, според българския превод на името, имен ден имат Венец, Венцислав и подобни. Пожелвам им да не ги убиват с камъни, в пряк и в преносен смисъл. Да нямат съдбата на този, чието име възкресяват.
8
12
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Съсипаха го тоя живот, с тая трижди проклета религия!!!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Финансист - Навремето тържествено е бил отбелязван именият ден на цар Борис Трети. За имени дни на министри не знам да са били правени тържества, плащани с държавни пари.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 Какво се е случило на предишния главен редактор?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 Какво се е случило на предишния главен редактор?
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е честит празникът на живите Стефановци, да имат много късмет и здраве, а на покойните светла им памет и Бог да ги прости.
3
10
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Коя църква ще почита някакъв си имен ден ? Сигурно служебният някогашен министър председател на България е починал. Както и другите служебни и редовни премиери. Така е в България. Църкви много, попове много, политици още повече, а пък пари и левове няма.
2
5
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Със сигурност ще си плати за гяволъка. Безплатен обяд няма. Рано или късно всеки си плаща сметката.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефановеден - не знам такава дума на български, но Стефановден има със сигурност! Кога ще научите български в редакцията или нямате гл. редактор?